קווים מנחים:

ערכים מנחים להנחיית קבוצות מקצועית
עם גישה עסקית

ישות קבוצתית: ערך מתוך לקסיקון קורס הנחיית קבוצות – מא’ עד ת’

לימודי הנחיית קבוצות לבעלי מקצוע עצמאים

ישות קבוצתית. הקבוצה כישות. הנשמה היתרה של המקבץ הכביכול אקראי של האנשים שהפכו לקבוצה. יש לה חיים משלה ושפה משלה – שפת המעגל.

סודות שסיפרה לי הקבוצה…

איך יודעים מה קורה מתחת לפני השטח, ולמה זה חשוב?
כשעובדים עם קבוצה, מה שהכי חשוב לקחת בחשבון הוא ש… עובדים עם ‘קבוצה’.
זה ההבדל בין אנשים שנמצאים יחד באותו הזמן ובאותו המקום לבין ‘קבוצה’. יש אנשים ויש ‘קבוצה’. הם חיים יחד באותו הזמן ובאותו המקום. שקף על שקף. עולמות מקבילים – ה’קבוצה’ והמשתתפים בה. מציאות כפולה ומשלימה. האחת, הפיזית, גלויה נתפסת בחושים. ניתן לראות, לשמוע, לגעת, להריח ולעיתים קרובות אפילו לטעום. השניה, נקרא לה “אזור הניחושים”. העולם התחתון. המציאות המטאפיזית – עולם הרגשות, המחשבות, הציפיות והאכזבות.

למעשה, ה’קבוצה’ היא מיכלול של השפעות גומלין. בין חברי הקבוצה וביניהן לבין המנחה. בין היחיד ל’קבוצה’. בין ה’קבוצה’ למנחה. תנועה שמוזנת ומתהווה כל הזמן במרחב המשותף. בעולמם הפנימי של משתתפי הקבוצה ובמרחב המשותף. מכאן יוצא שהמיכלול גדול מסך חלקיו ומכיל אינסוף תכנים שרוחשים בעולם התחתון.
בדומה למפה הטיפולוגית של פרויד שמסמנת את המודע הרציונאלי והלא מודע הרגשי, כך גם ה’קבוצה’. תיאורטיקנים מתחום הידע של הנחיית קבוצות הסבירו, כל אחד בדרכו ומזווית הראייה שלו, שגם הקבוצה בעלת איד וסופר אגו, וכמו בן האנוש, היא מחפשת את האגו הייחודי שלה, שמתפתח לאט ובהדרגתיות בהתאם לגילה הכרונולוגי. גם היא דואגת לקבל מענה לצרכיה ומגיבה לגירויים סביבתיים.

לפי גישה זו, ההתרחשות הגלויה, אינה תולדה של “אופי המשתתפים” בלבד, אלא של ההתרחשות המתחוללת ב’עולם התחתון’. וכמו בעולם התחתון – אין דין ואין דיין. בעוד המציאות הגלויה היא רציונאלית ופועלת בקודים מוסריים ובהתאם לציוויים נורמטיביים, בדומה ל’איד’, ה’עולם התחתון’ פועל בקודים אינטרסנטיים. הוא מכוון להשגת הצרכים של ה’קבוצה’, לעיתים אף בניגוד לצרכי הפרטים או חלק מהם ובניגוד לרצונם הרציונאלי המודע.

תפיסה זו מניחה ש’הקבוצה’ אומרת את דברה באמצעות מי ממשתתפיה, השופר המתריע, קול של הקבוצה, ולכן מיוחסת משמעות לכל אמירה בקבוצה, כאמירה שמשקפת משהו מהמציאות המטאפיזית המשותפת ומרמזת עליו.
הקשבה כזו לקבוצה מאפשרת למנחה, בהתאם למטרות הקבוצה, לתת מענה לצורך משותף, עוד לפני שעלה לרמת המודע, או לחילופין לברר את הצורך ולהעלות אותו לשולחן הדיאלוג. זו דרך יעילה לתת חוויה של יחס אישי, כשכולם מקבלים מענה בו זמנית ומשאבי הקבוצה מופנים ביעילות להרגעת דאגות וצרכים רגשיים אחרים כך שתעצומות הנפש מופנות ללמידה והתפתחות.

שפת המעגל – שפתה היצירתית של הישות הקבוצתית
כאשר מתייחסים לקבוצה כאל מערכת, מתבקש לראות אותה כמנגנון יצירתי בעל חיים עצמאיים משלו – ה’קבוצה’, ישות שהפעילות שלה נפרדת מפעולתם של חברי הקבוצה ובו זמנית גם תלויה בהם. נהוג להניח שהם אכן משפיעים עליה, אבל לא פחות (אם לא יותר) היא משפיעה עליהם, עד כדי כך שהיא זו שקובעת את הבחירות שלהם.

לפי תפיסה זו, ל’קבוצה’ יש דרך יצירתית משלה להביא לביטוי את צרכיה. ההנחה היא שבשיח בין חברי הקבוצה, בשיחה תמימה לכאורה, מסתתר תוכן סמוי מכיוון שהשיח הגלוי משקף את עולם הרגש הסמוי מהעין. מכאן, שהשיח הגלוי נתפס כמערך מובנה ויצירתי של דימויים, השאלות ומטאפורות שמתגבש כשרשרת אסוציאציות ומרמז על מה שמעבר (פורה =כלי ; מטא = מֵעֵבֶר). מכיוון שכך, המטאפורות עשויות לשמש בידי המנחה ככלי עבודה שמסייע באבחון מצב ה’קבוצה’ בכל אחד משלבי ההתפתחות שלה.

מכיוון שאת הגישה הזו לחיי ה’קבוצה’ מלווה הרעיון שמניח ששאלות חיים קיומיות דומות בחיים האדם ובחיי ה’קבוצה’, גם שלבי ההתפתחות השונים שלה מקבילים לשלבי ההתפתחות של האדם*: ינקות, ילדות, התבגרות, בגרות, והיפרדות מהחיים.

מכאן, שניתן לזהות את התכנים הלא מודעים, הטיפוסיים לכל שלב התפתחותי ב’קבוצה’, עולים בשיח הקבוצתי באמצעות המטאפורות שהיא יוצרת בין חבריה, כשהם משמשים עבורה כקולות מייצגים.

כדי לעבוד עם מטאפורות ככלי אבחון חשוב לחקור אותן במסגרת ההקשר ובקונטקסט בו הן עולות ולא ברמת המטאפורה המבודדת בה היא מופיעה באופן מופשט וחסר הקשר. לכן, חשוב לציין כי הנסיבות הספציפיות לקבוצה נתונה הן שיקבעו את אופיין, קצב התפתחותן, והצורניות שבהם ימצאו התכנים האוניברסאליים ביטוי מטאפורי ייחודי לכל קבוצה.

התכנים שישקפו המטאפורות בשלבי ההתפתחות השונים*:
התמימות: עולם התינוקות, צורך בהבניית חוקיות בכאוס, אחדות מדומה, התנסות משחקית, תלות וצורך בסיפוק, שייכות, מרד סמוי בסמכות, פעילות אוראלית ואנאלית, הגדרה עצמית חיצונית
ההתפקחות: עולם ילדי, סטריאוטיפים, הסתכנות ובדיקת גבולות, כללים וחוקים, שכר ועונש, השוואתיות, הוקעת השונה מדי, גוף ומיניות, יחסי סמכות
ההתבגרות: הגדרת זהות, גיל הנעורים, פיצול ודיכוטומיה, מיניות, זוגיות, אהבה והתאהבות, קבוצת שווים, מחויבות ובוגדנות, דמויות מופת, פער בין דורי, מרד תוקפני, מאבקים ומלחמה, להט ותשוקה
ההתמסדות: מבנים משפחתיים, תפקידים חברתיים, בשלות, מחויבות ואחריות, אינטימיות, פיוס, השלמה וקבלה, זהות והגדרה מקצועית, קולגיאליות, שאלות קיומיות והתחבטות לנוכח הסוף
ההיפרדות: זקנה, פרידות ודפוסי פרידה, השלמה או תסכול, מוות וטקסי קבורה, סופים וסגירות מעגלים, לאות וחוסר אונים, רגרסיה ובגידת הגוף, תלות וחרדת מוות, נטישה, אובדן משמעות, ספירת הישגים

ה’קבוצה’ אמרה את דברה
* מבוסס על עבודת התזה שהגשתי לקבלת התואר השני

לפוסט בבלוג (בקרוב)

מה זה הלקסיקון הזה שהגעת אליו?

לפני כמה שנים התפטרתי מכל תוכניות הלימוד ללימודי תעודה שלימדתי בהן מתוך החלטה לעשות את זה כמו שנוכחתי לגלות בשטח מה נדרש מתוכנית הכשרה ייעודית להכשרת מנחי קבוצות שיוצאים לשטח כמנחים עצמאים בעידן של המאה ה-21.

הלקסיקון הזה הוא עוד מיזם של שיתוף בידע.

במהלך השנים האלה הפקתי תכנים באינטרנט ויצרתי מעין מילון מונחים בינתחומי. מעין 'ספר לימוד' בסיסי שפתוח בפני כולם, גם לטובת מי שבחר לא ללמוד הנחיית קבוצות וגם לטובת מי שלמד או לומד בתוכניות אחרות. תמצאו בו כלים שימושיים, מחשבות מעוררות להשראה והבהרות ביחס למושג חדש למונח מוכר.

קיבצתי הכל כדי להנגיש את הגישה של הגרופולוגיה כתפיסה מקצועית שמתייחסת למה שקורה במעגל, וגם מחוצה לו – כדי שבכלל יתקבץ מעגל ויהיו קבוצות להנחות אותן, לצד התקשורת השיווקית ובניית הציפיות ומעורבות ענייני התשלום והנוכחות באינטרנט כמרכיבים משפעים שקופים שמניעים את הדינמיקה במעגל.

לפרטים נוספים על הקורס
https://groupologia.com/lp-groupologia/

רוצה לקבל ממני תכנים נוספים על הנחיית קבוצות מקצועית עם גישה עסקית?

הרשמה כללית לרשימת תפוצה

אם הפוסט הזה הואיל לכם במשהו,
אני יותר מאודה לכם על שיתוף שלו ברשתות החברתיות.
וכמובן, אשמח גם לשמוע מה דעתכם בנושא פה - למטה בתגובות.
להתראות בחדרי הסדנאות,
בת-חן

לשאלון
הגשת מועמדות

לקורס

הנחיית קבוצות

מקצועית
עם גישה עסקית

חזרה לעמוד המרכזי

קישור לערכים - מ-א' עד-ת':

אוכלוסיית המשתתפים

אוטוריטה מקצועית

אוריינטציה

אינטרנט

אמנות ההנחיה

אפיון מוצר

אקלים קבוצה

בידול עסקי

בלוג מקצועי

גבולות

גופרגש

גרופולוגיה מעשית

דיוק

דמות המנחה

הטבע המקצועי

היערכות

הנחיית עמיתים

השרייה בהשראה

הסכם הבנות

השרייה בהשראה

התאמות

התנגדויות בקבוצה מונחית

התפתחות אישית

התפתחות קבוצה בשלבים

וואוו

זהות מקצועית

זיכרון מערכתי

זמן

זמינות

חדר הסדנאות

חווית לקוח

חוזה

חזון מקצועי

חכמת הקבוצה

חשיפה

טעויות

יחס אישי בקבוצה

יצירת קבוצה

ישות קבוצתית

כאן ועכשיו

כח המשיכה

כיבוד

כסף

כלים מקצועיים

כללים

כתיבה שיווקית

למידה פעילה

לקוחות מרוצים

מודל משולב

מודלינג

מודל תוכן

מומחיות מקצועית

מחזורי קבוצות

מחיר הוגן

מטרות

מיון

מיומנויות הנחיה

מיקוד עסקי

מיתוג

מסר שיווקי

מעגל קבוצתי

מקצוענות

מרחב בטוח

מתווה חצי מובנה

 

ערך בדרך...

(ערכים שאוטוטו עולים):

מאסטר

מאמר דגל

מפגש ראשון

מצגת

משוב

משמעות

מעורבות

נוכחות

נוכחות אינטרנטית

ניסיון

סגנון הנחיה

סדנא

סדנת מאסטר

סופרוויז'ן

סטינג

סיום ופרידה בקבוצה

סילבוס

סמכות מקצועית

ספציפיקציה

עולם ידע ייחודי

פוטנציאל

פיתוח

פרסונה

צ'אקרה עסקית

פיצול קשב

פתרון עם יתרון

פרוספקט פרסומי

פרופיל מקצועי

פרנסה מכובדת

ציפיות

צרכים ורצונות

קבוצת הדגל

קבוצה וירטואלית

קבוצת עמיתים

קבוצה תהליכית

קוד אתי

קוד הנחיה

קו הנחיה

קול קבוצתי

קונספט

קונפליקטים

קצב

רווחיות (ורווחה)

רוח וחומר

רשת חברתית

שביעות רצון

שכנוע

שליחות מקצועית

שיווק

שיווק באמצעות תוכן

שיווק באינטרנט

שיווק משיכה

שיטה

שימור לקוחות

שיתופי פעולה

שם

שפת המעגל

שפה מבדלת

שרותיות

תבניות חשיבה

תהליכי המשך

תהליכים ותוצאות

תהליכים מקבילים

תוכן-תהליך

תוכנית פעולה

תועלות

תחרות

תכנון סדנא

תכנון ארוך טווח

תכנים מקוריים

תמחור

תנופת הקבוצה

תעודה

תפקידים בקבוצה

תפעול

תקשורת שיווקית ממגנטת

תרגילים ואחריות

תשלום

תשתיות

עקבו אחרי

[et_social_follow icon_style="slide" icon_shape="rounded" icons_location="top" col_number="auto" counts="true" counts_num="0" total="true" outer_color="dark" network_names="true"]

הירשמו כמנויים בערוץ היוטיוב שלי

הירשמו לערוץ היו-טיוב שלי וקבלו עדכונים שוטפים על סרטוני וידאו חדשים בתחום הנחיית הקבוצות והסדנאות.

רק הקליקו כאן על הכפתור ואתם מנויים

בת-חן שפירא יו-טיוב

במה אוכל לעזור לך?

האנציקלומדיה

מושגי יסוד בהנחיית קבוצות

מיזם שיתוף ידע
למנחי קבוצות וסדנאות

הפעם, במקום 'לעשות את...',
מורים להנחית קבוצות
'מדברים על...'

4 מורים, במהלך כ-4 שעות
מסבירים 14 מושגים בסיסיים
בהנחיית קבוצות מקצועית,
כל אחד מהזוית שלו

לפרטים והרשמה לחץ כאן

הקמפוס הדיגיטלי לשרותך

מוצרי מידע מחכים לך 'כאן ועכשיו'

[et_pb_ccfcm_facebook_comments_module ccfcm_sort_comments_by=”social” _builder_version=”3.15″]
[/et_pb_ccfcm_facebook_comments_module]
דילוג לתוכן